בחודש יולי, עיתון 'הארץ' מפרסם, רביעי מלמעלה, כתבה בנושא שמדבר לכולם: האם דינוזאורים נהגו ללכת בצוואר פשוט קדימה או לשאת את ראשם למעלה.
התמונה שמלווה את הכתבה היא של ה"פליאונתולוג" הידוע, ד"ר רוס גלר, הלא הוא דיוויד שווימר מהסדרה חברים.
בזמנו, הצבעתי על כך לעידו, שלא חשב שזה כל כך מוזר, אבל פרסם על זה אייטם.
אז חשבתי שזו מין התלוצצות שכזו, מין בדיחה חד פעמית בין העורך לקוראים, אבל מסתבר שלא כל כך מהר.
בתחילת החודש הבא, 'הארץ' מפרסם כתבה על בית כלא של השטאזי, שהפך לאתר הנצחה, ועומד להיסגר עקב ביקורי חינם של תלמידי בתי ספר. התמונה המלווה היא לא של אתר ההנצחה, אלא של אולריך מיהה, השחקן הראשי בסרט "חיים של אחרים", מתוך דף הסרט באתר IMDB:
אמנם סרט פופולארי ומצליח, אבל מצביע על עומק תרבותי כלשהו. עם זאת, לא זו הנקודה.
היום, בתחילת ספטמבר, מפרסם האתר מאמר על דוור שלא חילק את הדואר במשך מספר שנים. התמונה, כמובן, היא של הדוור הבלתי נשכח מ"סיינפלד", ניומן:
האם 'הארץ' משתמש בתמונה כדי להעביר מסר על הכתבה? אם כך, האם תמונה של שווימר בכתבה שעוסקת בדינוזאורים מעבירה את המסר טוב יותר מתמונה של, למשל, דינוזאור? האם תמונה של גיבור 'חיים של אחרים' בכתבה על בית הכלא של השטאזי, מעבירה את המסר טוב יותר מתמונה של, נניח, בית הכלא המדובר?
או שאולי 'הארץ' משתמש בתמונות האלו בשביל לשמר את עצמו בתור 'עכשיווי' (concurrent)? תמונה מתוך סדרה או סרט מדובר באה להראות שעורכי האתר מחוברים חזק למה שהולך עכשיו בתרבות. צריך לשים לב שמי שלא מחובר לתרבות (ולנקודות הספציפיות האלו) לא יבין את ההקשר. אמנם קצת קשה לדמיין שמישהו מכיר את שווימר ולא מודע לפועלו מחוץ ל'חברים' (ותפקידו כאנטק, מפקד גטו וורשה בסרט על המרד), אבל האם ברור שמי שיראה את תמונתו של אולריך מיהה, עם אזניות ישנות וצווארון עבה, יקשר אותו לסרט?
באחד המאמרים המצויינים על סימולקרה וסימולציה באתר 'האייל הקורא', מסופר משל המפה של בורחס. האם זה התגלמות של אותו משל? שארועים היסטוריים יכולים להיות מתווכים רק בעזרת דימויים מדרגה שנייה מתוך סרטים וסדרות שעסקו בהם? ואם כן, מי יבחר לייצג כתבות על גרמניה הנאצית? בראד פיט, או טום קרוז?
<עדכון 24/3/2010>
בכתבה שמדברת על אי מריבה בין הודו ובנגלדש, ש'טבע' באוקיינוס ההודי, היו צריכים תמונה של אי, ואם אפשר – של אחד שיש לו נטייה להעלם. ומה יותר טוב מהאי של הסדרה 'אבודים' בתור ייצוג?

כמובן, זה מובן מאליו לכל צופי הסדרה. ולאלו שלא? מממממ. תמונה של שני גברים ואשה על רקע של שיח.
</עדכון>
<עדכון 28.3.2010>
ושוב, אבא של ג'ורג', פרנק קוסטנזה ("סיינפלד") כמייצג לכתבה על תופעה של גברים שמפתחים שדיים של נשים. ולמי שלא זוכר, לפרנק וקריימר היה רעיון לייצר חזיות לגברים (והויכוח על איך לקרוא לזה – bro או manzier:

</עדכון>
זהו, כשראיתי את התמונה של ניומן באמת חשבתי על הפוסט הקודם שלך. למרות שבתכל'ס, המטרה של התמונות האלה היא לגרום לאנשים להקליק על הכתבה.
נקודה מעניינת, יאיר. אחרי הכל, בתעשיית הפרסום כבר גילו את זה מזמן.
[…] המסומן הזה בלתי נראה לנו עד בואו של המסמן. לא מדובר כאן בהחלפה של המסומן במסמן כמו שציינתי כאן, אלא בחילוף תפקידים דו כיווני בינם: אווטאר הוא המסומן […]